
Frequently Asked Questions Every Practice Should Know about HB 154 and the 

new BOD Rules 150-9-.01 and 150-9-.02 for dental assistants and expanded 

function dental assistants  

As of January 1, 2018, Georgia licensed dentists have the option to authorize their 

dental assistant working under Rule 150-9-.01  General Duties of Dental Assistants, to 

provide a “rubber cup prophy” on a patient with primary dentition.   

New Rules for the Expanded Function Dental Assistant (EFDA) BOD Rule 150-9-.02 

authorize a supervising dentist to delegate the EFDA to take and record vital signs, size 

and fit stainless steel crowns on a primary tooth and provide various orthodontic 

procedures. 

To help dental offices understand the new 2018 rules for dental assistants and how they 

may interface with HB 154, the Georgia Dental Hygienists’ Association Action 

Committee have provided the following list of frequently asked and answered questions.  

1. Question:  What is a “rubber cup prophy? 

Answer:  

• The GA BOD recognizes “rubber cup prophy” as a “coronal polishing” 

procedure.  

• The American Academy of Pediatric Dentistry (AAPD) and the American 

Dental Association (ADA) Glossary of Dental Clinical and Administrative 

Terms define “coronal polishing” as a procedure to remove stain and 

plaque from the enamel surfaces of the teeth.  

• The Georgia Dental Hygienists’ Association agrees with this definition of 

the coronal polishing procedure.  

2. Question: Can a “rubber cup prophy” (coronal polishing procedure) that is 

delegated to a dental assistant be billed to as a child prophylaxis? 

 Answer:  

• No.  The American Dental Association defines child prophylaxis as “the 

removal of plaque, calculus and stains from the tooth structures and may 

only be performed by a licensed dentist or dental hygienist”.  

• The Georgia Dental Hygienists’ Association agrees with the ADA definition 

of child prophylaxis. 

• Paragraph 1 of the Georgia BOD Rule 150-9-.01 (1) for General Duties 

of Dental Assistants state “under no circumstances may a dental 

assistant perform any operations catalogued as dental hygiene 

treatments”.  

• The Georgia Dental Hygienists’ Association agrees with this rule. 

3. Question: What is the difference between a “rubber cup prophy” (coronal 

polish) and a child prophylaxis? 



4. Answer:  

• A “rubber cup prophy” also known as “coronal polish” is the methodology 

used to remove plaque and stain form the tooth structure.  The “rubber 

cup coronal polish” procedure is part of a prophylaxis but it does not have 

a CDT code and is not a billable procedure. 

• “Child prophylaxis” is defined by the American Dental Association as the 

removal of plaque, calculus and stains from the tooth structures and may 

only be performed by a licensed dentist or dental hygienist.  

• The Georgia Board of Dentistry “requirements for calculus removal” 

statement says, “Calculus, if present during a “rubber cup prophy” must be 

identified and removed by a Georgia-licensed DMD/DDS or RDH only.  

• The Georgia Dental Hygienists’ Association agrees that calculus removal 

and a child prophylaxis may only be provided by a licensed dentist or 

licensed dental hygienist. 

5. Question: The new rule under HB 154 allows a dental assistant to provide a 

“rubber cup prophy” (coronal polish) on a patient with primary dentition.  

What is the age of a patient with primary dentition? 

Answer:  

• The American Dental Association Glossary of Dental Clinical and 

Administrative Terms define primary dentition as “the first set of teeth” or 

“deciduous teeth”. Most children will have all of their deciduous teeth by 

age 5.   

•  “Transitional” or “Mixed Dentition” refers to a mixed dentition beginning 

with the appearance of the permanent first molars (typically erupting at 

around age 6) and ending with the exfoliation of the deciduous teeth. 

• The Georgia Dental Hygienists’ Association agrees with ADA definitions of 

primary and transitional dentition. 

• The GA BOD recognizes and accepts primary and transitional dentition as 

the ages when primary teeth are present in a child. 

6. Question: My doctor said that the existing rules for dental assistants let me 

polish teeth on all of his cleaning patients. Why can I only do it on children 

now? 

Answer:  

• BOD Rule 150-9-.01 General Duties of Dental Assistants (p) authorizes a 

supervising dentist to delegate that their assistant “Polish the enamel and 

restorations of the anatomical crown with the use of a slow speed handpiece 

(not to exceed 10,000 rpm), rubber cup and polishing agent.  

• The procedure shall in no way be represented to the patient as a prophylaxis 

and shall only be used for the purpose of enamel preparation for: 

1). Bleaching,  



2). Cementation of fixed restorations, 

3). Bonding procedures including supramarginal enamel restorations 

after removal of orthodontic appliances.  

7. Question: The new rule (y) under BOD Rule 150-9-.01 says that a dental 

assistant can “use a rubber cup prophy (coronal polish) on a patient with 

primary dentition. Do dental assistants need to take a course to be taught 

how to do this? 

Answer: 

• Yes. Rule (y) under BOD Rule 150-9-.01 state “a dental assistant may 

only begin providing rubber cup prophies after the dental assistant has 

completed a curriculum approved by the Board or a minimum of eight 

hours of on-the-job training in the provision of rubber cup prophies by a 

dentist licensed to practice in Georgia”. 

8. Question: Have the Georgia BOD identified the educational requirements 

for coronal polishing? 

Answer:  

• Yes.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Question: With the passage of HB 154, that authorizes a supervising 

dentist to allow their dental hygienist to work under general supervision, 

can a dental assistant and or expanded function dental assistant work with 

the dental hygienist under general supervision to take and record vital 

signs, take and process dental x-rays, apply sealants and or fluoride and 



provide a “rubber cup prophy” (coronal polish) on a patient with primary 

dentition? 

Answer:   

• No. BOD Rules 150-9-.01 and 150-9-.02 state that these delegated duties 

must be provided under the direct supervision of a licensed dentist.  

Direct supervision means that the supervising dentist is physical present in 

the dental office or treatment facility, personally diagnoses the condition to 

be treated, personally authorizes the procedures and remains in the dental 

office or treatment facility while the procedures are being performed by the 

dental assistant and, evaluates the performance of the dental assistant 

before the dismissal of the patient. 

10. Question: My doctor wants to boost production by using an “assisted” 

dental hygiene schedule where the assistant will take and record vital 

signs, take and process necessary x-rays, provide a rubber cup prophy and 

apply fluoride and sealants.  

Can a dental assistant be a “designated dental hygiene assistant”? 

Answer:  

• Yes. If the dental assistant is an expanded function dental assistant (BOD 

rule 150-9-.02) and has certification documenting that he or she has 

successfully completed a course pertaining to the specific duties 

delegated by the supervising dentist.  

• BOD Rules 150-9-.01 and 150-9-.02 for dental assistants and expanded 

function dental assistants do not stipulate that delegated duties must be 

provided for the dentist only.  

11. Question:  What is the difference between a general dental assistant under 

BOD Rule 150-9-.01 and an expanded function dental assistant under BOD 

Rule150-9-.02?  

Answer:   

• An expanded function dental assistant BOD Rule150-9-.02 must have a 

high school diploma, or the equivalent thereof, proof of current CPR 

certification and a certificate documenting that he or she has successfully 

completed a course pertaining to the specific duties outlined in that 

certificate. 

12. Question: Can an expanded function dental assistant provide the same 

duties as a general dental assistant under BOD Rule 150-9-.01? 

Answer:  

• Yes 

13. Question: Under the new BOD Rule 150-9-.02 for expanded function dental 

assistants what vital signs can be taken? 

Answer:  



• Vital signs are defined as the signs of life which include; pulse rate, 

temperature, respiration rate and blood pressure. 

We hope this FAQ information has helped answer any questions that you may have 

about the upcoming changes in the new dental assistant rules 150-9-.01 and 150-9-.02 

and how they pertain to HB 154. The Georgia Dental Hygienists’ Association 

Leadership and GDHA Action Committee are committed to providing the most up to 

date information impacting dental auxiliaries in Georgia.  

Disclaimer: 
The information contained on the GDHA FAQ document is for general reference 
purposes only and does not constitute legal advice.  GDHA recommends that legal 
advice, including advice pertaining to the information contained in this document be 
obtained by qualified legal counsel.  
 
For more information, or to ask a specific question not answered on this page, please 

feel free to contact GDHA Immediate Past President, Suzanne Newkirk at 

snewkirk@gdha.org 
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